Vibrationsplatta

Att träna med hjälp av en vibrationsplatta är en mycket effektiv träningsmetod som har varit med ett tag. Redan i 1960-talets Ryssland fick kosmonauterna använda vibrationsplattan för att stärka upp muskulatur och skelett. På så sätt blev de fysiskt uthålligare och kunde spendera en längre tid i tyngdlöshet än tidigare.

Att använda vibrationsplatta

För den mest otränade individen kommer vibrationsplattan att göra en oerhörd nytta. Som nybörjare inom träning i allmänhet är det ett mycket praktiskt träningsredskap. Det blir en skonsam och effektiv start på ditt nya, aktiva liv. Genom att bara stå på plattan i 10 minuter om dagen får du en unik och uppbyggande träning både vad gäller uthållighet och stabilitet. Du kan kombinera träningsmetoden med andra redskap om du så önskar, men det fungerar alldeles utmärkt att enbart använda vibrationsplattan om du exempelvis tillhör den kategorin människor som helt enkelt inte har tid att ta sig till gymmet.

Vibrationsträningen utförs alltså på vibrerande plattor. Dessa vibrationer sprider sig till kroppens muskulatur och orsakar en reflex som i sin tur skapar en spänning i musklerna. Denna spänning är vad som aktiverar och stärker upp dem, och det enda som krävs av dig är att den del av kroppen du vill träna är emot plattan under hela passet, sammanfattar man på sajten vibrationsplattan.se.

 

En vibrationsplatta kan naturligtvis ställas in på olika frekvenser beroende på vilken intensitet du önskar på din träning. Högre frekvenser ger fler vibrationer per sekund, vilken inte är att rekommendera till en början. Precis som i inledningen av vilken träningsform som helst så gäller det att ta det varsamt så att du inte skadar dig. Låga frekvenser är alltså att rekommendera, speciellt för dig som precis har börjar träna.

Att musklerna mjukas upp och blodflödet effektiviseras

Vibrationsplattan är ett väl använt träningsredskap för rehabilitering av exempelvis stukningar och ledskador. Den kraftiga muskelkoncentrerade inverkan som vibrationsplattan har på blodcirkulationen gör den mycket effektiv för lindring av smärtor och svullnader på grund av att musklerna mjukas upp och blodflödet effektiviseras. Dessutom bidrar det till att musklerna rensas på slaggprodukter och på så sätt påskyndar läkeprocessen.

 

Att träna med vibrationsplattan är alltså en ypperlig metod för dig som vill att träningen ska vara en skön stund att koppla av. Naturligtvis kommer du känna av spänningarna i musklerna, med de kommer inte vara lika intensiva och påtagliga som när du utför de vanliga lyft- och motionsövningarna. Skaderisken är därmed mycket liten; med vibrationsplattans rehabiliteringsegenskaper i åtanke, som tidigare nämnt, kan vi betrakta skaderisken som i det närmaste obefintlig.